Un sat de poveste din Italia a ieșit din nou la suprafață de pe fundul unui lac
Un sat scufundat din Italia este din nou vizibil pentru prima dată după mai bine de un deceniu. Acest lucru i-a determinat pe turiști și localnici să exploreze ceea ce a rămas din această așezare care se află sub apă de zeci de ani.
În urmă cu peste 70 de ani, mica localitate Curon din Tiroul de sud, în nordul Italiei, a fost scufundată. Criticată puternic la vremea respectivă, acțiunea a fost văzută de autorități ca fiind extrem de necesară pentru a construi un baraj hidroelectric care să combine două lacuri naturale mai mici, lacul Curon și lacul Resia.
Noul lac care a păstrat numele Resia s-a născut în 1950, iar vechiul Curon a dispărut.
Lacul mixt măsoară șase kilometri în lungime și un kilometru în cel mai lat punct. Unii dintre locuitori s-au reinstalat în noul oraș Curon Venosta, creat după dispariția satului.
Singura amintire a vechiului sat a fost clopotnița bisericii, despre care se crede că a fost construită în 1357. Turnul se ridică deasupra nivelului apei, fiind o priveliște atât de iconică încât a devenit o destinație turistică preferată de mulți, dar a fost și sursă de inspirație pentru o carte și un serial TV.
Legenda clopotniței care răsună pe gheață
Recent, lacul a fost drenat temporar pentru a permite efectuarea unor lucrări de renovare a barajului și a conductelor sale, iar rămășițele vechiului sat Curon sunt din nou vizibile. Străzi, scări, acoperișuri și unele pivnițe încă mai pot fi văzute. Dintre toate, bătrâna clopotnița continuă să uimească.
Iarna, când lacul îngheață, oamenii se avântă pe el până la turn. Astfel a apărut o legendă urbană neobișnuită. Mulți oameni afirmă că încă aud clopotele sunând, însă în turn nu mai sunt clopote din 18 iulie 1950.
Curon nu este singurul sat din Italia inundat intenționat. Un altul, Fabbriche di Careggine, din regiunea Toscana (provincia Lucca), a fost inundat în 1946 pentru construirea unui baraj hidroenergetic și a lacului artificial Vagli. Când barajul este golit intenționat, satul italian, datat încă din secolul al XII-lea, iese din nou la suprafață. Un astfel de eveniment ar putea avea loc din nou tot în acest an.
.